Pin It

Widgets

 Терористичен акт на летище "Бургас"

Автобус с туристи беше взривен на летище "Сарафово" в Бургас. Рейсът е бил с граждани на Израел, има и жертви.

По първоначална информация трима са загинали. Има пострадали, оказва им се медицинска помощ на място и се транспортират към болнични заведения, съобщиха от МВР. Предполага се, че ранените са близо 30 души. Четирима от приетите пациенти са в тежко състояние с опасност за живота. Има и две бременни жени. Това съобщиха за БТА дежурни лекари в болницата в Бургас.

В рейса е имало 40 туристи, които трябвало да почиват 8 дни по родното Черноморие. Цялата предница на автобуса е била отнесена от взрива.

Към момента не е установена самоличността на пострадалите и загиналите. Нанесени са щети на няколко автобуса, паркирани в района.

Експлозията е станала в 17,30 часа. Летището в Бургас е затворено, полетите се пренасочват към летище Варна. Инцидентът е станал на паркинга пред терминал „Пристигащи“.

Поне десетина линейки са профучали към мястото на инцидента, на което има и полицейски коли, съобщиха очевидци за Dnes.bg.

В момента екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" гасят пожара.

Премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на Израел в България са отпътували към мястото на инцидента.

Израелски медии съобщават, че във външното министерство на Израел заседава кризисен щаб, който е в директна връзка с българските власти.

Международни наблюдатели припомнят, че това е първият атентат срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване.

Израелски очевидец обяви по телефона за израелското военно радио, че експлозията в Бургас вероятно е причинена от атентатор самоубиец.

„Йерусалим Пост“ поддържа същата версия, твърдейки че загиналите са със сигурност петима.

"Шокирана съм и съм дълбоко натъжена от новината за взрива в Бургас, който отне човешки животи. Следя новините по това нещастие!", написа в профила си в Twitter българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Припомняме, че в началото на годината се появи информация за подготвяни терористични актове срещу израелци по летищата в Европа и на първо място в София. Военни източници уточниха, че терористичните актове се подготвят от групировката Хизбула.

*Информацията е актуализирана към 19.15 часа

http://www.dnes.bg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Followers